Policy   Activities   Articles   About   Support   Contact
 

Activities

working in the digital world

Book launch
Anti-Terror
-Press Release
-Background Doc
-Anti-Terror-FAQ
Data retention
Passenger Data
COM(2000)385
IT-rights
Coe - Cyber Crime
L194
ISP censorship
Filtering
 
Digital Rights advarer mod øget overvågning af Internet og mail:
Skader almindelige borgeres frihed. Tvivlsomt om hindrer terror.

Torsdag den 3. november 2005 har Regeringens embedsmandsudvalg fremlagt 49 forslag om udvidede beføjelser til brug for bekæmpelse af terror. Forslagene omfatter markante nye overvågningstiltag. Digital Rights opfordrer til en grundig debat om forslagene, deres brugbarhed i terrorbekæmpelsen og konsekvenser for almindelige borgere.

Det er tvivlsomt, om selv omfattende overvågning af borgerne kan hindre terror. Samtidig er der vigtige hensyn, som skal tages med i overvejelserne. Overvågning ændrer borgernes adfærd i frygten for at opføre sig mistænkeligt, og overvågning skader demokratiet og borgernes tillid til staten.

De problematiske forslag er blandet andet:

Private teleselskaber skal oparbejde enorme lagre af oplysninger om borgerne. Der er ikke tale om en konkret mistanke, og der er ikke sikkerhed mod misbrug (forslag 18 og 28). Det er værd at bemærke, at en første tvungen registrering af borgernes internetbrug blev indført med terrorpakken i 2002, men det er stadig ikke lykkedes at implementere den i praksis. Man kan også spørge, om det er rimeligt, at teleselskaber som TDC skal fungere som forlængede politikontorer.

Politiet kan scanne telefonsamtaler, mail eller anden kommunikation inden for et område uden at vide, hvem man går efter. Det ville svare til, at man satte en maskine til at aflytte alle telefoner på Nørrebro og reagere, når særlige ord blev nævnt (forslag 29).

Mere tv-overvågning på bl.a. større centrale pladser, væsentlige trafikknudepunkter, turistattraktioner, forlystelsesparker, koncertsteder, stadioner og indkøbscentre. Ud over konstant at blive mindet om frygten for mulige terrorangreb, vil borgerne blive iagttaget store dele af den tid, de bevæger sig udenfor. Ingen undersøgelser viser, at øget tv-overvågning hindrer alvorlig kriminalitet (forslag 33).

Vedlagte papir kommenterer de problematiske forslag og problemerne ved overvågning.

For yderligere information kontakt:

Digital Rights: www.digitalrights.dk
Per Helge Sørensen: 2622 7133, phs@digitalrights.dk
Tanja Krabbe: 2883 9065, tak@digitalrights.dk